Ponudba

Ljubljana mesto, Bežigrad / prodano360.000 €

Prodaja

Vrsta:HišaVelikost:104 m2Leto gradnje:1963

 • Dodatno
  Atrij Pokrito parkirišče Parkirišče
 • Priključki
  Elektrika Voda Kanalizacija
 • Ogrevanje
  Plin
 • Lega
  Jug

Podroben opis nepremičnine

Samostojna zidana atrijska hiša z garažo se nahaja v mirnem in z zelenjem obdanem naselju sredi Bežigrada. Tloris hiše je izjemno funkcionalen - obrnjen je proti atriju, ki zaradi visoke ograje in dreves nudi popolno zasebnost. Na vrt/atrij dostopamo iz vseh štirih sob.

V Evidenci slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70 je zapisano, da so atrijske hiše za Bežigradom na Novinarski in Lambergerjevi ulici delo znanega slovenskega arhitekta Savina Severja iz leta 1963. 

"Kompaktna struktura pritličnih atrijskih hiš ustvarja prijetno ulico z razširjenimi dostopi in skritimi garažami. Pasovna zasnova spalnega in odprtost bivalnega dela omogočata visoko funkcionalnost in gradacijo intimnosti. Hiša se z visokimi okni odpira predvsem na južni atrij, ki postane zaradi visoke ograje dnevna soba na prostem. 
Varuje se kompleks."

Majhna hiša z vrtom, v bližini mesta in v skupinski pozidavi je nekakšen ideal bivanja pri nas, zato ne preseneča priljubljenost teh bežigrajskih in podobnih atrijskih hiš (Murgle), ki so bile zgrajene nekaj let pozneje. Preseneti nas lahko samo dejstvo, da je tako moderen koncept hiše in naselja nastal že davnega leta 1963! Je kompromis med blokovsko in stihijsko/neekonomično razpršeno gradnjo.

Zunanjost bežigrajskih atrijskih hiš po skoraj šestih desetletjih seveda ni več tako standardizirana, a izvorna ideja ostaja: kakovostna bivalna zasnova in prizemljenost. Prepustite se šarmu nizkega, horizontalnega naselja.

Casa69, Boris 051 323 333